DO NOT MISS

26 Haziran 2014 Perşembe

Yeni Web Sayfası Yayında

Yurdum yazılım ile ortak çalışmam olan Nevşehirlinin Web Sayfası yayına girmiştir.
Nevşehir özyayla köyü

 Nevşehir Özyayla Köyü Web Sitesi

21 Haziran 2014 Cumartesi

Filbox Modül Tanıtım - 8 Hd Kanal Yılda 1000 Film

Filbox Modül Tanıtım - 8 Hd Kanal Yılda 1000 Film


Filbox TV seyretme alışkanlıklarınızı değiştirecek yepyeni bir dijital yayın platformudur. 
Yılda 1000 tane film ve 25 tane dizi kanalını barındıran platformda SinemaTV kanalları da bulunmaktadır.
Filbox ayrıca eğlence ve belgesel kanallarını da içeriğinde barındırmaktadır.
Size de Filbox modülünüzü uydu alıcınıza taktıktan sonra keyfini sürmek kalır.
Filbox Cam Modülü ile Filbox içeriklerini izleyebileceğiniz gibi Türksat uydusu üzerinden yayınlanan şifresiz ve ücretsiz izlenen yüzlerce kanalı da izlemeye devam edebilirsiniz.



Filbox Modül Nasıl Çalışır ?




Filbox Platformu daha yeni başlamış olup piyasada yer almaya çalışmaktadır. Filbox satış temsilcileriyle görüştüm ve bu görüşmede sürekli olarak bu platformu geliştireceklerini ve daha fazla kanal ekleneceklerini söylediler bunun yanı sıra kullanıcılardan gelen istekleri ve önerileri değerlendireceklerdir.

Bizler kültür bakımından sinemadan uzak bir milletiz bu platformla birlikte bu kültüre ulaşacağız...
Filbox Resmi Satış Fiyatı 149 Tl'dir.

Filbox Kanalları:

Platformda şuanda aşağıdaki kanallar yayın yapmaktadır:

SinemaTV, SinemaTV 2, SinemaTV Aile, SinemaTV 1001, SinemaTV Aşk, SinemaTV Aksiyon kanalları, Almanca yayın yapan genel eğlence kanalı RTL ve belgesel yayını yapan Sci Tech TV kanalı.


Sinema TV Kanalı

SinemaTV kanalı, Hollywood stüdyolarının dev bütçeli yapımlarını, bağımsız sinemanın en başarılı örneklerini, en iddialı yerli filmleri ve dünyaca ünlü dizileri özenle seçerek yayınlayan bir kanal.






7 Haziran 2014 Cumartesi

Nedir Bu Google Glass Gözlük Biraz Bahsedelim

Google Glass Gözlük

Google, hayata bakış açımızı değiştireceği öne sürülen artırılmış gerçeklik ürünü Google Glass’ın teknik özelliklerini sonunda açıkladı. ABD’li teknoloji devi, üretim hattındaki yerini aldığı belirtilen gözlüğün, 12 GB belleğe sahip olacağı, Google Drive bulut depolama hizmetine erişimi sayesinde bu rakamın 16 GB'a çıkarılabileceğini açıkladı.
1,500 dolardan satılacak olan Google Glass, 5 megapiksel kamerasıyla 720p video kayıt özelliği sunacak. Wi-Fi bağlantı özelliği bulunacak Google Glass’ın kablosuz bağlantı erişimi 802.11 B/G standardında, yani beklenenin altında bir hızda olacak.
GPS ve SMS özelliği de bulunacak gözlük, Android 4.0.3 (Ice Cream Sandwich) ve üstündeki işletim sistemlerini kullanacak.
CNET’in verdiği teknik bilgilerin genel görünümü ise şöyle:
- Burna oturan kısımla çerçeve her surata oturacak şekilde ayarlanabilecek,
- İki farklı ebatta ekstra burun ayarı seçeneği olacak,
- 2,5 metreden 63,5 cm genişliğinde HD formatında görüntüye eşdeğer ekran çözünürlüğü sunacak,
- 5 megapikel fotoğraf çekimi,
- 720 piksel video kayıt,
- Kemik iletimi teknolojisiyle ses aktarımı,
- Wi-Fi (802.11b/g) ve Bluetoothn bağlantı özellikleri,
- 12 GB kullanılabilir bellek, Google bulut erişimi ile 16 GB’a kadar yükseltme,
- Hangout (video konferans) ve video kayıt gibi özellikler betaryayı daha hızlı tüketecek içerikler olacak,
- Micro USB kablosu ve şarj aletiyle sunulacak. USB bağlantısı şarj aletiyle uyumlu olacağı için kaybedilmemesi önemli,
- Bluetooth özelliği olan her telefonla uyumlu olacak,
- MyGlass uygulaması Android 4.0.3 veya üstündeki işletim sistemlerini gerektirecek. Uygulama sayesinde GPS ve SMS kullanılabilecek.

Android işletim sistemi bu gözlüğün içerisinde de var ve bir akıllı telefon gibi komutlarınızı işleyebiliyor; iPhone daki Siri gibi bir bakıma. Emredin efendim! Ellerinizi kullanmadan akıllı bir telefona sahip olmak belki de Glass ile mümkün olacak.


"Okay Glass" diyorsunuz ve arkasına; "fotoğraf çek, mesaj gönder, videoya kaydet, adres tarif et, arama yap" gibi işlevleri gerçekleştirmesini istiyorsunuz Google Glass da yapıyor. Bir alttaki fotoğraf Sergey Brin’e ait ve kendisi Google’ın iki kurucusundan birisi; o da Glass’ı test ediyor.



Belki yakın zamanda yalnızca insanların gözbebeklerine oturacak bir lens sayesinde etrafımıza baktığımızda herhangi bir şey hakkında bilgi alabilecek, yolumuzu zorlanmadan bulabilecek, her anımızı ölümsüzleştirmek adına kayıt altına alabileceğiz. Çok fazla gelecek kokmuyor mu? "Filmlerdeki gibi" sözünü gerçekleştiren bir devrim aslında Google’ın Glass projesi.

Google Glass Teknik Özelikleri:


Android 4.0.4 işletim sistemi
16 GB’lık hafıza
1 GB RAM
1.2 GHz çift çekirdekli ARM Cortex-A9 veya OMAP 4430 işlemciler
5 MP 720p görüntü kalitesinde kamera
WiFi , GPS, Bluetooth

ABD KONGRESİ GOOGLE GLASS’I TEHLİKELİ BULDU


Google’ın kendi bünyesinde geliştirdiği ve çığır açacak teknolojilerden birisi kabul edilen Google Glass, ilk günden bu yana özel hayatın gizliliği tartışmalarının yaşanmasına neden oluyor.


ABD’de bazı mekanlar gizli çekim yapılması endişesiyle Google Glass’ın kullanımını yasaklamıştı. Bu kez Kongre de endişelerini dile getirdi.


Salı günü larry Page ve 8 kongre üyesi ile Washington’da yapılan toplantıda, Google Glass’ın ABD vatandaşlarının özel hayatlarını ihlal etmesi konusundaki endişeler dile getirildi. İmzalanan bildiride Google’ın izin olmaksızın Google Glass ile bilgi toplama ihlallerine karşı nasıl bir koruma tedbiri aldığı sorusuna yer verildi.


Kongre üyeleri yayınladıkları bildiriye Google’ın en geç 14 Haziran’a kadar cevap vermesini istiyor. Ayrıca Google’ın gözlükte depolanan verilere üçüncü şahısların erişiminin kısıtlanıp kısıtlanmadığının da sorulduğu belirtiliyor.


Google Glass hali hazırda geçen yıl sipariş veren geliştiricilere özel bir sürüm olarak dağıtılırken, kısa süre önce biten yarışmada da 8000 kişi gözlüğü elde etmeye hak kazanmıştı.


Google Glass ürün yöneticisi Steve Lee, gizliliğin projelerinde üst sırada olduğunu ve karşı tarafa haber vermeden çekim yapmaya çalışan uygulamalara kesinlikle izin verilmeyeceğini ifade etti. Lee ayrıca cihazın hacker’ların erişimini engelleyecek yöntemlere sahip olacağını sözlerine ekledi.


Google Glass henüz yaygın satışa sunulmamasına rağmen, Kongre’nin dahi dikkatini çekecek derecede özel hak ihlali tartışmalarına sebep olmuş durumda.


GOOGLE GLASS’LA NELER YAPILABİLİR ?


Google, bizleri adeta birer Terminator’e çevirebilir.


Google’ın en çok merak edilen ürünü olan Google Glass, hem hayatımızı kolaylaştırabilir, hem de zorlaştırabilir. Birçok işlemi elimizi bile kaldırmadan, sadece göz hareketleriyle yapabileceğimiz cihaz, bayağı işimize yarayacaktır. Ancak öte yandan gizli çekim başta olmak üzere benzeri unsurlar sebebiyle çoğu mekanda yasaklanmasının istenmesi de, sıkıntılı tarafı oluşturuyor. Zira herkes, gözlük takan birinin tarafından kaydedilme korkusuyla bir mekanda oturmaz herhalde.


Peki bu gözlükle neler yapabiliriz?


Android işletim sistemiyle çalışacak olan cihaz, bize adeta üçüncü bir göz ekleyecek ve gözlüğün camında açılan ekranda, anlık iletiler, videolar ve benzeri şeyleri takip edebileceğiz. Mesela bu video, gözlüğün neler yapabileceğini gösteriyor. Yemek listesinin fiyatını hesaplamasından yol tarifine kadar birçok unsur gösterilmiş.

Site Parasal Değeri Ölçme, Site Analiz

Web sayfanız veya bir blogunuz var sürekli güncelliyorsunuz sürekli artan takipçi kiteleniz var , bunların karşılığında acaba emeğinizin karşılığını alıyor musunuz. Bunu öğrenmek isteyenler için bazı web sayfaları belirli kriterle sitenize bakmaktadır , ve parasal değerini vermektedir. Bunların yanında site analiz aracı sitenizin hızını , arama motorlarındaki duırumunu görebilirsiniz.Öğrenebileceğiniz bilgiler doğrultusunda sitenizi daha iyi duruma getirmek için çalışabilirsiniz.

Bunları başarılı yapan bazı siteler  ;

http://wmaraci.com/ 

Site Analizi , Seo Analizi , Domain Sorgulama , Anahtar kelime ile sıra bulucu , HTML Kod Şifreleyici ,Meta-Tag Oluşturucu , MD5 - SHA1 Şifre Oluşturucu, Meta-Tag Gösterici Gibi birçok Web işlemini Profosyenel Olarak Yapmaktadır.


Diğer Site Parasal Değer Ölçen Siteler İçin Tıklayınız.






6 Haziran 2014 Cuma

Power Led Son Sürüm - Kayan Yazı P10 Yazma Programı

Akıllı Kayan Yazı Led Tabelalara Yazı Yazma Programı PowerLed Son Sürümü



Powerled Program Ayarlar Şifresi 168'dir.

4 Haziran 2014 Çarşamba

IP Kamera Nedir ? (ip kamera) Nedir - Ip Kamera Sistemleri - İp Kameraların Avantajları

İp Kameralara Genel Bakış
Teknolojinin gelişimi ile artık İp kamera sistemlerine ihtiyaçlar her geçen gün artıyor.IP kameralar hayatımızı kolaylaştıracak çözümler sunuyor. Tüm iç mekanlarda ve dış mekanlarda görmeye alıştığımız hatta otoyollara kadar her alanda kullandığımız duyduğumuz  güvenlik kamera izleme sistemleri ve özellikleri her geçen gün artmakta ve bu teknolojileri kullananlara katma değer sağlamaktadır. Eski CCTV kameraların yerini IP kameralar almakta ve daha geniş yönetimsel özellikleri işletmelere ve kurumlara avantaj oluşturmaktadır. Son dönemlere baktığımız da IP kamera sistemlerinin sayılarının hızla arttığı gözlemlenmektedir. Fiyat seviyelerinin bundan 3-4 sene öncesine nazaran çok daha rekabetçi ve avantajlı durumda olmasından kaynaklanmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişimi, elektronik güvenlik sistemlerin birbirleri ile sorunsuz haberleşebilmesi ve maksimum tasarrufu, IP kameralar ve IP CCTV kamera teknolojisini vazgeçilmez hale getirmiştir. Yakın zamanda IP sistemlerinin pazara hakim olacağı görülmektedir. Mevcut kablolama üzerinden çalışan sistemler olması nedeni ile de işletmelere maliyet oluşturmamaktadır.IP bazlı olması nedeni ile de ses ve görüntü kalitesi mükemmel IP network kamera sistemi teknolojisi de avantajlıdır.sistemin sağlıklı çalışması ve görüntülerin kaydedilmesi noktasında iyi bir strateji geliştirmek işletme ve kurum için faydalı olacaktır.

IP Kamera Kurulmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Networkümüzün altyapısının doğru tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol etmeliyiz.Hattın performansını etkileyecek mesafe sorunlarını ortadan kaldırmalı ve gerekiyor ise yeni hatların organize edilmesi sağlanmalıdır.Bununla birlikte hangi amaç için sistemin kurulacağı önceden tespit edilmeli ve ona uygun kamera sistemleri planlanmalıdır.Seçilen kamera sistemleri ile birlikte ihtiyaç doğabilecek depolama arabirimleri tasarlanmalı ve öncesinde kurulumu sağlanmalıdır.

Birden fazla kamera sisteminin izlenebileceği ve kayıt edileceği sahalarda yönetim yazılımının kurulumu ve konfigürasyonu sağlanmalıdır.16ve üzeri IP bazlı kamera bağlantısında Gigabit network performansları değerlendirilmedilir.Megabit networkler de IP bazlı kamera sayısı arttıkça Network performansı düşecektir.Bu iç kullanım Network bağlantısını da etkileyecektir. IP kameralar,  dünyanın nesrinde olursanız olun istediğiniz anda internetten bağlanarak kontrol edebileceğiniz ve yönetebileceğiniz esnek bir yapı sağlamaktadır.
IP Kamera Nedir ?

Gözetim ve güvenlik amacı ile lokasyonların aynı networkden veya uzaktan izlenmesini sağlayan , kendi başına çalışabilecek şekilde tasarlanmış,gelişmiş network özelliklerine sahip kameralara IP kamera denmektedir.( Aynı zamanda bu kameralara network kamera denilmektedir.) CCTV kameraları ile aynı özelliklere sahip olmakla beraber, özellikleri itibarıyla bir kamera kasası içine yerleştirilmiş küçük bir PC gibi de düşünülebilir. IP Kameralar, CCTV kameralardan farklı olarak her türlü network ortamına, kablolu veya kablosuz olarak doğrudan ve kolaylıkla adapte edilebilirler. IP Kameralar, kablolu networke CAT5 ve CAT6 kablo ve RJ45 konnektörle  ile en yakındaki switche, kablosuz networke ise en yakın erişim noktasına kablosuz network endüstri standardı olan Wİ-Fİ (802,11b/g )ile kablosuz şekilde bağlanabilmektedir.



İp Kameranın Pazardaki Yeri Nedir ?
Hızla Artan Bir Pazar Payı
İstatistikler bize gösteriyor ki, 2006 yılında pazarın % 15’inde IP, % 85’inde analog
kameralar tercih edilirken, 2008’de % 32 IP, % 68 analog kamera olarak öngörülüyor.
Yani geçen bu 2 senelik zamanda IP kamera pazardaki payını 2 kattan fazla artırmış.
Yine aynı şekilde 2006-2007 yılı ortalarında analog kameralar, toplam CCTV satışlarının
büyük kısmını oluştururken, 2007 yılı itibariyle bu pay IP kameralar lehine artmaya
başlamıştır. 2010 yılında tüm dünyada IP kamera satışlarının oluşturacağı toplam ciro 10
milyar USD’yi bulurken, gitgide azalan analog kameralar bir ivmeyle 4 milyar USD’lere kadar geriledi. Bulunduğumuz 2011 yılında ise bu oran İp kameralar için yükselişle devam etmektedir.

İp Kameraları Kullanabileceğimiz Alanlar Nelerdir ?
3 Temel Uygulama Alanları
 
Uzaktan Görüntüleme
-Endustriyel alanları uzaktan görüntüleme.
-Çevresel Faliyetleri Görüntüleme.
-Trafik Görüntüleme.
-Bilimsel Görüntüleme.
-Bebek Bakımı.

Güvenlik

-Mağaza zincirleri.
-Depo ve Ev güvenliği
-Ofis Görüntüleme
-Hastaneler

Web Uygulamaları

-Turizm Uygulamaları
-Kampus Uygulamaları
-Eğlence Mekanları (cafe..)
-Okul Uygulamaları 


İp Kameraların Avantajları Nelerdir ?

IP Kamera ve video sunuculardaki gelişmeler, konvansiyonel CCTV sistemlerindeki yeni bir kavramın  oluşmasını sağlamıştır. Network CCTV. TCP/IP'nın hız, ekonomi esneklik ve uyumluluk avantajları ile güvenlik amaçlı video teknolojisi yeniden tanımlanmış ve aşağıda özetle verilen büyük avantajlar sağlamıştır. IP tabanlı gözetim ve güvenlik sistemleri tek bir kameradan başlayıp yüzlerce hatta binlerce kameraya kadar genişleyebilir.Tüm kameralar birbirinden bağımsız konfigüre edilerek, tamamının aynı veya farklı hızlarda ve görüntü kalite seviyelerinde video sağlamaları ve kayıt etmeleri sağlanabilir. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi 4, 9, 16,32 adet gibi kurulum sınırlamaları yoktur. Düşük kablolama maliyeti ve kullanım esnekliği sağlar. IP kamera ve video sunucular video, ses ve data iletişimi için cat5 ve cat6 gibi mevcut bilgisayar ağlarındaki kullanılan bakır telleri kullanır.

Uzun mesafelerde Fiber bağlantı şekli planlanabilir. Kamera bağlantı öncesinde converter'lar kullanılarak Fiber bakıra çevrilerek kamerada sonlandırılabilinir. Bilgisayar ağı bulunan hemen hemen tüm binalarda hazır bulunan bu kablolar ile kolay kurulum, hızlı bağlantı , düşük maliyet ve kullanım esnekliği sağlar.
Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerinde kullanılan coaxiel gibi pahalı, kurulum ve kullanım esnekliği olmayan özel kablo ve kablolama yöntemleri gerektirmez. Uzaktan  hızlı  ve kolay erişim  imkanı . Kaydedilmiş ve gerçek zamanlı canlı görüntülere dünyanın başka yerinden hemen, hızlı ve güvenli şekilde erişim ve izleme imkanı  sağlar. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi uzaktan izlemek için sunucu ve yazılım zorunluluğu yoktur.  İnternetin sağladığı bütün kolaylık ve  konfordan doğrudan faydalanmayı sağlar. Video ve ses iletimi için, kameralar ve video kaynakları dışında ilave donanım ve yazılımlar gerektirmez. Daha ekonomik  şekilde sistem tasarımı ve kurulumu sağlar. Kurulumu bilgisayar ağlarıyla kolay entegrasyon ve mevcut kaynaklardan faydalanabilme yetenekleri sayesinde IP güvenlik ve gözetim sistemleri konvansiyonel sistemler ile karşılaştırıldığında sistemin bütünü göz önüne alındığında daha düşük sahip olma maliyeti ve daha düşük işletim maliyeti avantajı sağlar. Kablolama zorluğu olan uygulamalarda , 802.11b/g  gibi endüstri standartlarında kablosuz dönüşüm ve kullanım kolaylığı ve esnekliği sağlar. Kablosuz network ekipmanları ile geniş alanlı kablosuz video ağlarının kurulumu sağlanabilir. IP kamera veya sunucuları ,tıpkı bir internet sunucusu gibi çalışırken, kendi işlemcisi , işletim sistemi, belleği, web sunucusu, network ara yüzü, sayısal ara giriş/çıkışlar kameraya sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı, çeşitli şartlarda (hareket algılama durumunda, sürekli veya tanımlı zaman aralıklarında )yapılabilmekte, sayısal girişlerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedir.  Güvenlik Sistemi İhtiyaçları  Internet Üzerinden Bağlantı, Uzaktan gözetim,  Uygun Maliyet Yatırım / karşılık, sistem performansı Çoklu gözetleme Düşük kablo maliyeti Düşük kurulum ve bakım maliyeti Yüksek Esneklik ve Mobilite Kabiliyeti gibi avantajları sağlamaktadır.
DSL ve  kablosuz networkler ve geniş alanlarda video gözetleme networkleri için uygun ortam sağlar. Network CCTV sisteminin esnekliği ,ölçeklenebilirliği, yönetim özellikleri ,kurulum ve bakım maliyetleri avantajlarından dolayı kullanıcılara yeni olanak sağlarlar. Kurumsal firmalar ve kamu hizmeti sağlayan birçok işletme ve kurum esneklik ve web uygulamaları için, konvasyonel analog  CCTV ekipmanları yerine network kameraları( Network CCTV ) kullanmayı tercih ederler. İp kameraların avantajlarını şöyle bir sıralayalım ;
Artık İp Kamera Kullanmak İçin Çok Sebebiniz Olacak...
1- Tekliflerde kolaylık Lens ve adaptör gibi tüm aksesuarlar bir kutu içinde gelmektedir. (IP kameralar pahalı diyenlere duyurulur!)

2- Wireless kablosuz kullanma imkanı mevcuttur. (300 km'ye kadar kablosuz görüntü transferi yapılan projeler Türkiye'de bile artık hayattadır.)
3- BNC ve COAXIEL kablonun maliyeti yaklaşık 1 YTL iken IP Kameralar da kullanılan CAT5 ağ kablosu ile daha düşük maliyetler.
4- DVR kart yada DVR server gerektirmez. Birim maliyetler bilhassa kamera sayısı az olduğu zamanlarda gayet düşük oluşmaktadır.
5- Fiber kablo kullanma imkanı ile görüntü taşıma kapasitesi CAT-5 kablo ile maksimum 100 mt iken, 11 km'ye rahatlıkla çıkabilmektedir.
6- Kurulumun inanılmaz kolaylığı sizleride mutlaka şaşırtabilecektir. 10 kameralık sistem altyapı çalışmasından sonra 10 dakikada kurulabilmektedir.
7- Bir kamerayı switch ile çoklanarak birden fazla kullanıcıya aynı anda görüntü ve ses ulaştırılabilmektedir.
8- Laptopunuza kayıt programını kurup birden çok kameranızı uzak noktadan izleyebilir, aynı anda kayıt alabilirsiniz.
DVR kartlı sistemler gibi muhakkak DVR kartın takılı olduğu makineye bağlanmanız zorunlu değildir.
9- Son Sistem Sıkıştırma teknolojileri ile depolamada  ve kaynak tüketimi  minimum seviyede kalır.
10- IP Kameraların içerisinde RAM ve CPU mevcuttur. Ayrıca bir web server, bir ftp server ve bir de smtp client mevcuttur.
Bazı kameralar PPPoE client olarak ayarlanabilmektedir.
Bu tarz teknolojik özelliklerin yanında IP Kameralar tüm CCTV özelliklerini de bünyelerinde barındırabilirler.
11- IP Kameralarda tüm görüntü kameranın içinde sıkıştırılıp istemciye sıkışmış halde gönderilir.
CCTV sistemlerde ise lens ve sensör aldıkları analog görüntüyü sıkıştırma kartı olan DVR Kart'a gönderir. Kartın sıkıştırması ile görüntü internet üzerinden transfer edilebilir.
Dolayısı ile GÖRÜNTÜ KABLODA SIKIŞMAMIŞ HALDE DOLAŞMAKTADIR. Bundan dolayı IP kamera sistemlerinde kayıtta ve internete aktarılırken performans avantajı bulunur.
12- IP Kameranız internet ağınıza anında entegre olarak, hemen internetten izleme imkanını tek başına size sunabilir.
13- Mevcut bilgisayar ağına switch ile bağlanabilerek ekstra kablolama maliyetini sıfıra indirger.
14- Genişlemesi kolaydır. IP aralığınızın yettiği ve switchteki port sayınız müsade ettiği sürece neredeyse sınırsız sayıda IP Kamera kurabilirsiniz.
15- Uzaktan ve dahili izleme+kayıt sistemlerinde en yeni teknoloji kayıtsız şartsız IP Kameradır.
16- Kullanıcı dostu arayüz sorunsuz kurulumlar ve sıkıntısız kullanım sağlar.
17- Üstün yazılım nitelikleri mevcuttur.
18- İşletme ve bakım maliyeti hiç yok denecek kadar düşüktür.
19- İp Kamera kullanılan bir yerde analog kamera da kullanıp Hybrid cihazlarla görüntüler tek bir cihaza a toplanabilir.
20- İp kameranızın özelliğine göre dilediğiniz her yerden; ister PC üzerinden, ister Laptop üzerinden, ister Cep Telefonunuz, isterseniz de PDA'nızdan sorunsuz, ek bir cihaza-karta ihtiyaç duymadan dahili ve uzaktan izleme imkanı sağlar.
21- Hırsızlığa karşı alarm sisteminizi tetikleme özelliği birçok modelde mevcuttur. Kameralar arka yüzlerinde bir röle ile donatılmış ve bu röleler hareket sensörü ile tetikleme yapabilmektedir.
Bu durumda kameranızı bir P.I.R. dedektör olarak bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
22- Hareket sensörü ile hareket algılama yaptırabilir, algılanacak alanları farklı farklı tanımlayabilirsiniz.
23- Hareket sensörü ile hareket anında kayıt başlatma yapabilmekte ve hatta hareket anının başı ve sonuna 8'er saniyelik önbellek görüntüsünü de ekleyebilmektedirler. 
24- İp kameraların özelliklerine göre SD kart girişleri bulunan modellerinde hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan ip kameranın üzerinde bulunan SD kartlara kayıt yapabilirler.


Son olarak yazımızda belirttiğim üzere  analog sistemlerin yerine  ip sistemler tercih edilmektedir. Ve bu seçim için çok sebebimiz vardır.

CCTV Kamera Sistemi Kurarken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar




CCTV SİSTEMİ KURULUMUNDA YAPMANIZ GEREKENLER

CCTV SİSTEMİ KURULACAK ALANIN GENEL KEŞİF PLANI

Sağlıklı bir CCTV sistemi kurulmasının en önemli koşulu imkanlar izin verdiği takdirde sistemin kurulacağı yerde keşif yapabilmektir.bu keşif sırasında aşağıda yer alan sorulara cevap bulmak sağlıklı bir sistem kurulmasını sağlayacaktır.

İZLENECEK ALAN

izlenecek alanın ebatları

kameradan izlenecek objeye olan mesafe

bu sorulara verilecek cevaplar sistemde pan/tilt/zoom ve/veya autodome kamera kullanıp kullanılmayacağını belirleyecektir.

İZLEME DERECESİ

Nasıl bir detay görülmek isteniyor(örn;araç plakası mı okunacak?, sadece araçlar mı izlenecek?,yüz tanımlaması mı yapılacak?,genel olarak mekanda ki kişiler mi izlenecek? Vb.)

Bu sorulara verilecek cevaplar sistemde pant/tilt/zoom ve/veya autodome kamera kullanıp kullanılmayacağını belirleyecektir.

SAHA AYDINLATMASI

izlenecek bütün noktaların ışık seviyelerinin belirlenmesi gereklidir.Bu bilgilerin elde edilmesiyle kamera tipi(S/B yada renkli, yüksek çözünürlük yada standart)belirlenebilecektir.Eğer izlenecek noktalarda yeterli ışık seviyesi yok ise harici aydınlatmaya ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda da hangi tip aydınlatma yapılacağı belirlenmelidir. (standart aydınlatma ürünleri yada infra-red aydınlatma). İnfra-red aydınlatma yapılaması durumunda unutulmamalıdır ki ne kadar uzun mesafe görmek istenirse lamba ışık açılarının da o kadar daralması gerekecektir.

KAMERA YERLEŞİMİ

izlenecek alanları kapsayacak şekilde kamera sayısı belirlenmelidir.Unutulmamalıdır ki ne kadar az kamera kullanırsanız o kadar az detay elde edersiniz.Kamera yerleştireceğiniz ortamı belirleyin. Böylece kaç adet harici kaç adet dahili kamera kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.Her zaman kameraları,sokak aydınlatmaları,araba farları,direk güneş ışığı,kontrast görüntülerden koruyacak biçiminde yerleştiriniz.

MONTAJ TİPİ

Kamera montajında gerekebilecek ekip malları önceden belirlemek gereklidir(duvar montaj /tavan montaj/köşe montaj/direk montaj vb.).Mümkün olduğunca standart ürünleri kullanan.Özel ekipmanlar hem maliyeti arttırır hem de temin süresinin gecikmesi açısından işlerimizi aksatabilir.

KAMERA MESAFESİ

Sistemde kullanılacak her bir kameranın merkezi olan mesafesine kuş uçuşu değil,kablo çekim güzergahına göre bulursunuz.Eğer birden fazla izleme merkezi olacak ise ana merkez ile tali merkezler arasında mesafeyi bulunuz.Zorunlu koşullara dikkat ediniz. Örneğin;yüksek voltaj kablolarının,kuvvetli elektromanyetik kaynaklarının yada fiziksel olarak kablo çekimine engellenebileceği yerlere kablo çekmek gerekebilir.

Bütün kameralar şebekenin aynı faz üzerinde mi olacak sorunuz.Tercih edilen aynı fazda olmasıdır.Eğer değilse tekrar kablo çekilebilir mi?Topraklama çok önemlidir.Keşif sırasında mutlaka iyi bir topraklama olup olmadığına dikkat edin gerektiği taktirde ayrıca bir topraklama yapın.

KONTROL ODASI

Sistemde sadece izlememi yapılacak.İzleme ile beraber tüm kameraların kaydı isteniyor mu? Böylece merkezi ünite olarak hangi cihazı kullanılacağı belirlenir.(multipexer,DVR,bilgisayar)Kayıt cihazı özellikleri ise kayıt süresi belirlemelidir( dijital kayıt cihazı, 50,100,200,400,fps kayıt süresi kayıt hızı,gerekiyorsa network ihtiyacı belirlenmeli).Kaç adet monitör kullanılacak belirleyin.Her bir monitörde gözlenecek doğru kamera numaralarını tespit ediniz.



CCTV SİSTEMLERİNİN MONTAJ VE DEVREYE ALINMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

MONTAJ HAZIRLIĞI

Sistemdeki tüm cihaz beslemeleri aynı fazdan kontrol edilmelidir.

Çekilen tüm koaksiyel kablolar, enerji kabloları varsa data kabloları test edilerek etiketlendirildikleri kontrol edilmelidir.

Beslemelerde nötr toprak gerilimleri ölçülmeli 0,5v;dan daha yüksek gerilimler varsa cihazlara gerilim verilmemeli yada bu konuyla ilgili önlemlerin alınması sağlanmalıdır. topraklama ile ilgilide diğer ölçümlerin yapıldığı ve 0,8'un altında olduğu kontrol edilmelidir

.Koaksiyel kablo DC montajını 15ohm'den daha fazla olmadığı toplam direncin 90ohm'un altında olduğu kontrol edilmelidir.

.Harici veya dahili ortamda kullanılan cihazların ve saha parçaların uygun koruma faktörlü (harici şartlarda minimum ıp65 )muhafazalarda olduğu dikkat edilmelidir.

.Kullanılan kabloların harici veya dahili mekanlarda olmalarına göre uygun seçildiği(harici ortamlarda ise PE kaplı) ve ilgili gerilim düşümü ve empedans kapasitans hesaplarının yapılarak kullanıldığı kontrol edilmelidir.

.Tüm topraklamanın loop mantığıyla bir eş potansiyel getirdiği topraklamalar arasında potansiyel fark bulunmadığı kontrol edilmelidir.

.CCTV sisteminde kullanılan monitörler arası mesafenin 15cm'den fazla olmasına özen gösterilmelidir. kullanılacak CCTV konsolu seçilirken veya planlanırken bu konuya dikkat edilmelidir.

.Özellikle harici mekanlarda monte edilen cihazlar için yıldırımdan ve yüksek gerilimden korunma yolları önceden düşünülmeli ve hem merkez ekipmanları içim hem de uç birimler için besleme veya data izolasyonları uygun ekipmanlar kullanılarak yapılamalıdır.

MONTAJ VE DEVREYE ALMA

.Cihazlar saklama ve gönderi paketlerinden çıkarıldığı zaman paketler hemen atılmamalı cihazlarda bulanabilecek fabrikasyon ve yolda meydana gelecek hususlar düşünülerek tekrar paketlenebilecekleri unutulmamalıdır.

.Cihaz kutularından çıkarılan montaj ve kullanma kılavuzları uygun bir şekilde muhafaza edilmeli ve atılmamalı

.Cihazlar mümkünse monte edilecekleri yerde değil daha uygun koşullarda denenmeli ve test edilmelidir.Örneğin; harici kameraların saha montajları yapılmadan önce merkezde kamerada kullanılacak lens tipine göre ayarları yapılıp test edilmeli muhafaza içine yerleştirilmeli sahada sadece muhafazanım fiziki montajının yapılması şeklinde planlanmalıdır .

.Özellikle entegrasyon uygulamalarında tüm kabloların sistem tarafından otomatik denetlenebilir şekilde kullanıldığı güvenlik sistemi standartlığına uygunluğu kontrol edilmelidir.

.Bina içi uygulamalarda kameraların direk gün ışığı alan bölgelere (pencereler) dik bakmamasına özen gösterilmelidir.

.Bir kameraya lens montajı yapılmadan önce lensin tipine göre kamera üzerinden gerekli ayarlamalar yapılmalıdır.

.Merkez montajlarında sahada gelen RG-11tipi kablolar cihazlara direk bağlantı yapılmayıp f konnektörlerle RG-59 tipi kablolara dönüştürülüp monte edilmeli.

.Rack kabinet içine yapılan cihaz montajlarında bir kamera görüntüsü birden fazla cihazda kullanılacaksa loop-through özelliği olan ve olmayan cihazlar değerlendirilmeli kabin yerleşimi ona göre yapılmalıdır.

.Topraklama ile ilgili üretici firma uyarlarına harfiyen uyulmalıdır gerekliyse ground loop izolatörleri hem görüntü hem enerji kabloları için kullanılmalıdır.

.Sistemde ilgili cihaz yerleşimi planları blok şemasını hazırlanması esas detaylar mutlaka not edilmeli projelerin sisteminin devamlılığı açısından önemi göz ardı edilmemelidir Sistemle ilgili şifreler yetkili kişilerde başkasına verilmemelidir. Tüm cihaz seri numaraları şifre lisan numaraları software numaraları vb. mutlaka not edilmelidir. Devreye alma sırasında karşılaşan problemler sonraki çalışmalara envanter olacakları unutulmadan not edilmelidir. Fabrikasyon ayarlarında yapılan değişikliler not edilmelidir fabrikasyon ayarlarında yapılan değişiklikler mutlaka not edilmelidir. projedeki yerler mutlaka onaylatılmalıdır.

.Kullanılacak BNC RC,11,45 Konnektörler gibi malzemenin iyi kalite olduğu ve bağlantının bağlantının mükemmel yağıldığı kontrol edilmeli sistem arızalarının büyük çoğunluğunun topraklama kablolama bağlantı ve konnektör hatalarından kaynaklandığı unutulmamalıdır.

.Kamera ışık ve focus ayarları hem gündüz hem de gece koşullarında doğru çalışacak şekilde yapılmalı her iki koşulda görülmeden ayarlanmaların bitmeyeceği bilinmelidir. Kamera netlik ayarları yapılırken ışık ayarları gündüz focus ayarları gece yapılmalıdır. ayarlamalar tamamlandıktan sonra gerekli vida sabitleme işlemleri unutulmamalı kamera yön ayarları yetkili kişilere onaylatılmalıdır.

SİSTEM TESLİMİ

.Tüketiciye verilmek üzere basit kullanma ve arızalanma ilk müdahale talimatları hazırlanmalı (Türkçe veya İngilizce) ve kullanıcıya imza karşılığında teslim edilmelidir.

Kullanıcıların bilmesi gerekli detaylar uygulamalı olarak gösterilmeli Eğitime katılanlara eğitim katılım formu imzalanmalıdır.

.Sistem teslim formu düzenlenmeli bu form ile birlikte tüm cihaz dokümanları alt yapı projeleri sistem cihazları listesi imzalı olarak teslim edilmelidir.

LENS SEÇİM KRİTERLERİ

CCTV sistemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında doğru lens seçimi gelmektedir. İzlenmesi gereken kamerada kameranın görmesi gerekir.olan alana uygun bir açıdan ve iriste lens seçilmemesi sistemin verimli çalışmasını engelleyecektir. Keşif yapılan alanda aşağıdaki kriterlere dikkat etmek doğru lens seçimini sağlayacaktır.

.Kameranın yerleştireceği yer ile görülmesi istenen obje veya alan arasındaki mesafe bulunmaktadır. Bu mesafeden yola çıkarak ve lens ölçüm tablosu yada lens ölçer kullanarak (LENS CALCULATOR) doğru açılı lens bulunabilir.(2.8mm/4mm/6mmvb) aynı yada küçük olmalıdır. Örneğin ;1/3"kamera ile 1/3"veya 1/2" lens kullanılabilir. 1/2" kamera ile 1/3" lens kullanılmaz.

.Oto iris lens kullanılması durumunda sistemde kullanılacak kameranın herhangi tip lensi sürebildiği kontrol edilmelidir. Örneğin;sadece video Drive lens sürebilen kamera ile DC Drive lens sürebilen kamera ile DC Drive lensi çalıştıramazsınız

.Kamerayı yerleştireceğimiz alandaki ışık değişimlerine uygun iriste lens seçilmelidir. Örneğin; kamera harici bir ortamda kullanılıyorsa oto iris lens dahili bir ortamda devamlı aynı ışık şiddeti bulunan bir yede kullanılıyorsa oto iris lens ,dahili bir ortamda devamlı aynı ışık şiddeti bulunan bir yerde kullanılıyorsa sabit iris lens vb

.Kamera mümkün olduğu kadar pencereye ters biçimde yerleştirilmelidir. Pencereye bakması zorunlu olduğu hallerde mutlaka oto iris lens kullanılmalıdır.

.Harici ortamlarda kullanılacak kameraların yerleştirilmesinde alanın güneşin doğuşu ve batışı yönleri bularak mümkün olduğunca kameraların bu yönlere zıt noktalara yerleştirilmesi gerekir. Güneş ışığının direk lense gelmesi durumunda görüntü elde etmek zorlaşır.

YAPILACAK İZLEMEYE GÖRE LENS SEÇİMİ

Genel görüş: Tüm alan sadece neler olduğu görmek için izleniyorsa mümkün olduğunca geniş açılı lens kullanılmalıdır.

Yakın görüş:Olaylar daha detaylı görülmek isteniyorsa daha dar açılı bir lens kullanılmalı geniş görüşten vazgeçilmeli yada kamera sayısı artırılmalıdır.

Tanımlama amaçlı: Amaç suçun ve suçlunun tam olarak tespitiyle riskin yüksek olduğu bölgeye yakın kamera ve dar açılı lens kullanılmalı genel görüşü kameralarla desteklenmeli yada motor zoom lensler kullanılmalıdır.

LENS TİPLERİ

SABİT FOCUS MANUAL

Bunlar en basit lenslerdir ve farklı boylarda CCD’ler için farklı focal uzunlukta tipleri mevcuttur.(1/31,1/2",2/3",1") Genellikle manual iris ayarlarına sahiptirler ama bazı ucuz tipleri iris ayarına sahip değildir. Focus ayarlaması ayrıca manual yapılır. Bu lensler dahili mekan uygulamalarında kullanılır.

OTO İRİS SABİT FOCUS

Genellikle harici mekan uygulamalarında ışık değişimlerinin manual olarak suspanse edilmeyeceği yerlerde kullanılır. İki temel tip oto _iris mevcuttur.

VARIFOCAL

Bu lensler iki farlı focal uzunluk arsında ayarlanabilir (geniş ve dar) Zoom lenslerin aksine focal uzunluk değiştirildiğinde netlik ayarının tekrar yapılması gereklidir. Bu lenslerin manual yada oto- iris tipleri mevcuttur.

PİNHOLE

En temel karakteristikleri çok küçük ön taraf ebatlarına sahip olmalıdır (yaklaşık 2-3mm) Gizli kamera uygulamalarında kullanılır. Ayrıca çok küçük ebatlarda ürün kullanımı gerektiren endüstriyel uygulamalar için.İdealdir. Geniş yada dar açılarda manual yada oto- iris özelliklede olabilirler.

ASPHERICAL

Aynı odak uzaklığındaki normal lenslere göre (spherical)daha etkili algılama alanı ile daha keskin resim oluşturma yeteneğine sahiptirler. İleri düzey hassasiyet uygulamalarda kullanılır.

MANUAL ZOOM

Bu lenslerde ayar yapmak mümkündür. Zoom (focal uzunluk) iris ve focus bilimsel uygulamalarda ve yakın mesafelerde kullanılır.

MOTOR ZOOM

Genellikle oto-iris ve motorize zoom ve focus özelliklerine sahiptirler. Her üç parametrede (zoom, focus)uzaktan bir kontrol kilidi ile kontrol edilebilir. Aynı zamanda focus ve zoom için preset değerlere sahip modellerle mevcuttur.

LENS PARAMETRELERİ

LENS FORMATI

Genel olarak CCTV kameralarda kullanılan dört temel lens formatı mevcuttur. Bunlar 1",2/3",1/2",1/3", Bu ölçüler sensör ebatlarını işaret etmektedir. İlave olarak 1/4" ve1/5",formatları da piyasaya sunulmuştur.

Belirli bir formatta üretilmiş lens daha küçük formatlı bir kamera için kullanılabilr, tersi doğru değildir.

FOCAL UZAKLIK

Herhangi bir objeden lense gelen ışınlar optik eksendeki bir noktaya focal nokta (odak noktası) denir. Bir lens iki odak noktasına sahiptir. birincil ve ikincil noktadan kameraya olan mesafeye lensin odak uzaklığı denir.

GÖRÜŞ AÇICI

Bir lensin görüş açısı odak uzaklığı ve sensör formatına bağlıdır. Belirli bir odak uzaklığı için büyük formatlı lens büyük görüş açısına sahiptir.

AÇIKLIK ORANI (F-STOP)

Efektif görme ebatlı (iris açıklığı) ile lensin odak uzaklığı arsındaki uzaklık f- no yada f- stop ile belirtilir ve kamera- lens kompozisyonunun ışık geçirgenliği belirler F-stop değeri küçüldükçe kamera daha fazla ışık alabilir. başka bir ifadeyle daha az ışığa ihtiyaç duyar Örneğin; ışık geçirgenliği f:1/3 olan lens, f:1/8 olana göre daha fazla ışık alabilir. dolayısıyla daha küçük lux değerinde bir ışık görüntü oluşturulabilir.



ALT YAPI PLANLAMASI

Alt yapı planlaması diğer tüm aşamalar kadar önemli ve sistemin sağlıklı çalışması için ayarlığı önem taşımaktadır.Genel olarak bakacak olursak;

Besleme : Tüm sistemin tek kaynaktan beslenmesine özen gösterilmeli, farklı kaynaklardan beslenecek ise faz farkı oluşumu engellenmelidir.Kablo kesit hesabı yapılırken mutlaka verilen tolerans değerinde gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır.

Data kabloları : Analog veya dijital, bilginin hangi tip kablo ne kadar mesafeyle ileteceğini önceden bilinmesi ve o çerçevede kodlama planının oluşturulması gerekir. Kablo mesafesinin yetmediği durumlarda fiberoptik kablo tercih edilmelidir.

Topraklama : en son hazırlanan topraklama yönetmenliğine uygun topraklamanın yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli, eğer topraklamada problem var ise profesyonel firmaların desteği aranmalıdır.Kurulan sistemin her noktasında teslim genel topraklaması ile bağlantı yapılmalıdır.

Aşırı gerilimden korunma : Öncelikle şart topraklamanın iyi olmasıdır.Ancak özellikle merkez ekipmanlarının besleme ve data girişlerinin korunması amacıyla özel konnektörler kullanılması tavsiye edilmelidir.

ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİNDE TOPRAKLAMA

Elektronik Güvenlik sistemlerinde çok önemli olan bir noktada topraklama sorunudur.Topraklama aslında tüm elektrik donanım olan yerlerde gerekli olan tesisattır.Ancak masrafı aza indirmek için topraklama hattından kaçınılır genel ise yurt dışındaki tesisatların %15'i topraklama hattına sahiptir.

Topraklama nötr ile karıştırılmamalıdır,nötr her hangi bir elektriksel cihazın çalışması için gerekli olan negatif şebeke ucundur.Topraklama hattı ise tesisata sonradan ilave edilen bir kablonun hatlara paralel olarak toprağa 60x60cm karesi bir levha ile sonlandırılan hattır.Yukarıda belirttiğimiz gibi %15 ' lik bir topraklama hattı mevcuttur. Genel olarak yok denecek kadar az bulunan tesisattır. CCTV sisteminde çok önemle vurgulana ve uyulması gereken altın kuraldır.

TOPRAKLAMA TESİSATI NASIL YAPILIR

Topraklama için binaya yakın olan bir toprak alan seçilir Bu toprak alanın nemli toprak olasında yarar vardır. 60x60cm karesi ebatını bir bakır levha ortalama 2,5 veya 3mm kalınlığında bir bakır kaynağı ile bağlanır bakır levha 1,5 veya 2,3 metrelik bir derinliğe gömülür ve daha önceden bağlanmış olan kablo tesisatına üçüncü bir hat olarak ilave edilir.

TOPRAKLAMA NE İŞE YARAR (DİREKT KORUMA)

Topraklama şebekeden cihazların gövdesine direkt olarak bağlanır.Bundan dolayı herhangi bir cihazdan kaçak olduğu zaman insanları çarpmaz.Çünkü elektrik akımı devreyi insanlar üzerinden toprağa değil mevcut olan topraklama hattından toprağa akar .Açıkçası devreyi insan üzerinden değil,topraklama üzerinden tamamlar.Cihazlar gerek radyo dalgalarından gerekse kaçak elektrikten dolayı arızalanmazlar çünkü topraklama sayesinde ekranlanmış olurlar.

EN DİREKT KORUMA (DOLAYLI KORUMA )

Binada bulunan herhangi bir arıza direkt olarak (sigortalar artmamışsa)trafoya zarar verebilir.Oysa topraklama bulunan yerlerde ise pozitif elektronlar topraklama hattında toprağa gideceğinden dolayı trafo kurtarılmış olur.

TOPRAKLAMANIN KONTROLÜ

Topraklama ile beraber şebeke hattımızdan üç kat kablomuz vardır.Bunlar;

Faz/nötr/toprak

Faz :Kontrol kalemimizle dokunduğumuzda kalemimizin nen lambasını yakan uçtur.

Nötr :Bütün şebekelerde çekili olan genelde çıplak izolesiz teldir.

Toprak :Bahsettiğimiz binamız veya alanımıza çektiğimiz ve direkt toprağa levha ile ulaştırdığımız hattır.

sağlıklı topraklama yaptığımızı ölçü aletlerimizle AC voltajı kademesinde nötr ile toprak arasına max. 0,8-0,9V ölçtüğümüz zaman anlarız.Yaklaşık 0,5 V mükemmeldir. 1V yukarısı ise hatta kaçak olduğunu belirtir.

KAÇAĞIN KONTROLÜ

Hatta çalışan cihazlardan kaynaklanır eğer kaçağa sebep oluyorsa o cihaz kontrol edilmelidir.Örneğin AC15V ise oturduğumuz salonun topraklama kaçağı mutfaktaki buzdolabından olabilir.

TOPRAKLAMANIN UYGULANIŞI

Buralara kadar genel olanlardan bahsettik.Sistemde yukarıda bahsettiğimiz koşullarda topraklama hattı varsa problem yok demektir.Eğer topraklama yok ise MUTLAKA yapılmalıdır ki ileride karşılaşılabilecek sistem sorunları minimuma indirgenmiş olsun.Kısaca topraktaki bakır levhadan gelen kablo, kullandığımız şebeke tesisatına ilave edilerek, topraklanmış olur (prizlerin topraklı olmasına dikkat ediniz).

Hazır olan topraklama hattı çekilmiş (topraklı) prizlere daha önceden topraklama gereksinimi duyulmuş olan cihazlar prize takıldığı andan itibaren topraklanmış olur .Bu cihazlar üretici firma tarafından fişleri topraklama sistemine hazır bir şekilde bulunmaktadır.Topraklama yapılmamış sistemlerde, cihazlarda voltajla ilgili meydana gelebilecek arızalar garanti kapsamı dışında tutulmaktadır.Dolayısı ile topraklamanın önemi burada da kendini başka bir niteliği ile göstermektedir.



ELEKTRONİK GÜVENLİK UYGULAMALARINDA KABLO SEÇİMİ VE ÇEKİMİ KRİTERLERİ GENEL ESASLAR

.Zayıf akım sistemleri içinde tanımlanabilecek güvenlik sistemleri kabloları yüksek gerilim kablolarına uzak tutulmalıdır.

.Güvenlik kabloları çekilmeme imkanları uygun olarak, kablo kanalları içine geçirilmeli ve özellikle dış mekanlarda metal malzemelerden yapılmış kanallar topraklanmalıdır.

.Güvenlik kabloları özellikle koaksiyel kabloların ek yapılmaksızın çekilmesi çok önemlidir.Mutlaka ek yapmak gerektiğinde F kollektörler kullanılmalıdır.

.Güvenlik sistemlerinde kabloların sistem tarafından sürekli denetleniyor olması gereklidir.

.Kullanılan kablonun kalitesi ekranlanmasının iyi olması taşınan sinyalin iyi olmasına eşittir.Güvenlik sistemi kablolarının çekilmesi esnasında kablo makaraları ortalarında çekilmeyip kablo kanallarını kendi eksenlerinde çevrilmesi sağlanmalıdır.Kabloların kangal ortalarından çekilmesi kablo ekranlarının aralarının açılmasına neden olduğu için taşınan sinyalin ekranlama özelliğinde zayıflamalara neden olmaktadır.

.Kabloların sahada çekilmelere esnasında yüksek akım çeken cihazlar ve bunların kablolarının yakınlarından geçmesi söz konusu olduğundan çelik spareller içinden geçirilmesi ve bu çelik spareller topraklanmalıdır.

.Kullanılan kablolar harici veya dahili mekanlarda olmalarına göre uygun seçilmeli (harici ortamlarda ise polietilen kılıflı vb.)ve ilgili gerilim düşümü ve enpedas, kapasitans hesapları yapılarak kullanılmalıdır.

.Çekilen tüm kablolar mutlaka test edilerek etiketlendirilmelidir.



CCTV (KAPALI DEVRE TELEVİZYON ) SİSTEMİ KABLO KRİTERLERİ

CCTV sistemi uygulamalarında kablolama, kamera mesafesine göre değişmektedir.

Koaksiyel kablo kullanımı :

mesafe kablo tipi dahili ortam harici ortam

250mt'y kadar RG59U6 RG59U6P

500 mt'^y kadar RG6-U6 RG6U6P

750 mt'y kadar RG11-U6 RG11U6P

.Kullanılan koaksiyel kablonun %93'ü veya daha iyi bir örtü sağlayacak şekilde bakır örgülü bir kılıfa sahip olması gereklidir.

.Ana iletkenin %100 bakır olması en iyi durumdur .

.RG59-U kablo kullanılıcaksa 250m'd 15 ohm, RG11-U kablo kullanılıyorsa 250m'd 6 ohm DC dirence sahip veya daha iyi olmalıdır.

.Daha uzun mesafeler için video kuvvetlendirici ekipmanlar kullanılabilir veya fiberoptik kablo kullanımı değerlendirilmelidir.

.Kameralarda elde edilen görüntünün iletimi sırasında, kablonun örgü ekranının 0( sıfır ) referansı olarak kullanıldığı dolayısıyla iyi yapılmayan topraklamalardan kaynaklanan potansiyel farkların ground loopları sebep olacağı ve görüntü kalitesinin düşeceği göz önünde bulundurularak topraklamaya gereken hassasiyet gösterilmelidir.

ENERJİ KABLOSU KULLANIMI :

CCTV sisteminde kullanılacak enerji kabloları seçilirken harici mekanlarda en az “NNY”, dahili mekanlarda en az “TTR” kablo standartlarına uygun kablolar kullanılmalıdır.

CCTV sisteminde şebeke frekansının cihazlar tarafından referans olarak kullanıldığı unutulmamalı tüm cihazların aynı fazdan beslenmesi temin edilmelidir.

Tüm sistemin aynı merkezden kontrol edilmesini sağlamak ve farklı şebekelerden kaynaklanan problemleri minimize etmek amacıyla tüm sistemin iyi topraklama değerlerine sahip tek bir merkezden yapılması en sağlıklı neticeleri verecektir.

2 Haziran 2014 Pazartesi

CLT-A8 Kontrol Kart - Kayan Yazı Video Oynatan Led Ekran Kontrol Kartı

CLT-A8 Kontrol kartı Full Color gösterebilen ve çoklu dil desteği olan bir karttır.

Kontrol alanı   : tam renkli max piksel: 256 * 256
                            tek ve çift renk maksimum piksel: 512 * 256
Arabirim : Gigabit ağ

Bellek ve grafik ile ilgisi doğrudan oku kart gibi kontrol alanı, ekran kontrol alanı, kolayca genişletilebilir bir kablo ve bir bilgisayar uzun, ultra-yüksek ekranı kontrol edebilirsiniz edilebilir.

A8 KONTROL KART + HUB75B 


 
Copyright © 2014 Ferhat Atay . Designed by OddThemes