Teknolojinin gelişimi ile artık İp kamera sistemlerine ihtiyaçlar her geçen gün artıyor.IP kameralar hayatımızı kolaylaştıracak çözümler sunuyor. Tüm iç mekanlarda ve dış mekanlarda görmeye alıştığımız hatta otoyollara kadar her alanda kullandığımız duyduğumuz güvenlik kamera izleme sistemleri ve özellikleri her geçen gün artmakta ve bu teknolojileri kullananlara katma değer sağlamaktadır. Eski CCTV kameraların yerini IP kameralar almakta ve daha geniş yönetimsel özellikleri işletmelere ve kurumlara avantaj oluşturmaktadır. Son dönemlere baktığımız da IP kamera sistemlerinin sayılarının hızla arttığı gözlemlenmektedir. Fiyat seviyelerinin bundan 3-4 sene öncesine nazaran çok daha rekabetçi ve avantajlı durumda olmasından kaynaklanmaktadır. Bilişim teknolojilerinin gelişimi, elektronik güvenlik sistemlerin birbirleri ile sorunsuz haberleşebilmesi ve maksimum tasarrufu, IP kameralar ve IP CCTV kamera teknolojisini vazgeçilmez hale getirmiştir. Yakın zamanda IP sistemlerinin pazara hakim olacağı görülmektedir. Mevcut kablolama üzerinden çalışan sistemler olması nedeni ile de işletmelere maliyet oluşturmamaktadır.IP bazlı olması nedeni ile de ses ve görüntü kalitesi mükemmel IP network kamera sistemi teknolojisi de avantajlıdır.sistemin sağlıklı çalışması ve görüntülerin kaydedilmesi noktasında iyi bir strateji geliştirmek işletme ve kurum için faydalı olacaktır.
IP Kamera Kurulmadan Önce Dikkat
Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?
Networkümüzün altyapısının doğru tasarlanıp tasarlanmadığını kontrol
etmeliyiz.Hattın performansını etkileyecek mesafe sorunlarını ortadan
kaldırmalı ve gerekiyor ise yeni hatların organize edilmesi
sağlanmalıdır.Bununla birlikte hangi amaç için sistemin kurulacağı önceden
tespit edilmeli ve ona uygun kamera sistemleri planlanmalıdır.Seçilen kamera
sistemleri ile birlikte ihtiyaç doğabilecek depolama arabirimleri tasarlanmalı
ve öncesinde kurulumu sağlanmalıdır.Birden fazla kamera sisteminin izlenebileceği ve kayıt edileceği sahalarda yönetim yazılımının kurulumu ve konfigürasyonu sağlanmalıdır.16ve üzeri IP bazlı kamera bağlantısında Gigabit network performansları değerlendirilmedilir.Megabit networkler de IP bazlı kamera sayısı arttıkça Network performansı düşecektir.Bu iç kullanım Network bağlantısını da etkileyecektir. IP kameralar, dünyanın nesrinde olursanız olun istediğiniz anda internetten bağlanarak kontrol edebileceğiniz ve yönetebileceğiniz esnek bir yapı sağlamaktadır.
IP Kamera Nedir ?
Gözetim ve güvenlik amacı ile lokasyonların aynı networkden veya uzaktan izlenmesini sağlayan , kendi başına çalışabilecek şekilde tasarlanmış,gelişmiş network özelliklerine sahip kameralara IP kamera denmektedir.( Aynı zamanda bu kameralara network kamera denilmektedir.) CCTV kameraları ile aynı özelliklere sahip olmakla beraber, özellikleri itibarıyla bir kamera kasası içine yerleştirilmiş küçük bir PC gibi de düşünülebilir. IP Kameralar, CCTV kameralardan farklı olarak her türlü network ortamına, kablolu veya kablosuz olarak doğrudan ve kolaylıkla adapte edilebilirler. IP Kameralar, kablolu networke CAT5 ve CAT6 kablo ve RJ45 konnektörle ile en yakındaki switche, kablosuz networke ise en yakın erişim noktasına kablosuz network endüstri standardı olan Wİ-Fİ (802,11b/g )ile kablosuz şekilde bağlanabilmektedir.
İp Kameranın Pazardaki Yeri Nedir ?
Hızla Artan Bir Pazar Payı
İstatistikler bize gösteriyor ki, 2006 yılında pazarın %
15’inde IP, % 85’inde analog
kameralar tercih edilirken, 2008’de % 32 IP, % 68 analog
kamera olarak öngörülüyor.
Yani geçen bu 2 senelik zamanda IP kamera pazardaki payını
2 kattan fazla artırmış.
Yine aynı şekilde 2006-2007 yılı ortalarında analog
kameralar, toplam CCTV satışlarının
büyük kısmını oluştururken, 2007 yılı itibariyle bu pay IP
kameralar lehine artmaya
başlamıştır. 2010 yılında tüm dünyada IP kamera
satışlarının oluşturacağı toplam ciro 10
milyar USD’yi bulurken, gitgide azalan analog kameralar
bir ivmeyle 4 milyar USD’lere kadar geriledi. Bulunduğumuz 2011 yılında ise bu
oran İp kameralar için yükselişle devam etmektedir.İp Kameraları Kullanabileceğimiz Alanlar Nelerdir ?
3 Temel Uygulama Alanları
Uzaktan Görüntüleme
-Endustriyel alanları uzaktan görüntüleme.
-Çevresel Faliyetleri Görüntüleme.
-Trafik Görüntüleme.
-Bilimsel Görüntüleme.
-Bebek Bakımı.
Güvenlik
-Mağaza zincirleri.
-Depo ve Ev güvenliği
-Ofis Görüntüleme
-Hastaneler
Web Uygulamaları
-Turizm Uygulamaları
-Kampus Uygulamaları
-Eğlence Mekanları (cafe..)
-Okul Uygulamaları
İp Kameraların Avantajları Nelerdir ?
IP Kamera ve video sunuculardaki gelişmeler, konvansiyonel CCTV sistemlerindeki yeni bir kavramın oluşmasını sağlamıştır. Network CCTV. TCP/IP'nın hız, ekonomi esneklik ve uyumluluk avantajları ile güvenlik amaçlı video teknolojisi yeniden tanımlanmış ve aşağıda özetle verilen büyük avantajlar sağlamıştır. IP tabanlı gözetim ve güvenlik sistemleri tek bir kameradan başlayıp yüzlerce hatta binlerce kameraya kadar genişleyebilir.Tüm kameralar birbirinden bağımsız konfigüre edilerek, tamamının aynı veya farklı hızlarda ve görüntü kalite seviyelerinde video sağlamaları ve kayıt etmeleri sağlanabilir. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi 4, 9, 16,32 adet gibi kurulum sınırlamaları yoktur. Düşük kablolama maliyeti ve kullanım esnekliği sağlar. IP kamera ve video sunucular video, ses ve data iletişimi için cat5 ve cat6 gibi mevcut bilgisayar ağlarındaki kullanılan bakır telleri kullanır.
Uzun mesafelerde Fiber bağlantı şekli planlanabilir. Kamera bağlantı öncesinde converter'lar kullanılarak Fiber bakıra çevrilerek kamerada sonlandırılabilinir. Bilgisayar ağı bulunan hemen hemen tüm binalarda hazır bulunan bu kablolar ile kolay kurulum, hızlı bağlantı , düşük maliyet ve kullanım esnekliği sağlar.
Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerinde kullanılan coaxiel gibi pahalı, kurulum ve kullanım esnekliği olmayan özel kablo ve kablolama yöntemleri gerektirmez. Uzaktan hızlı ve kolay erişim imkanı . Kaydedilmiş ve gerçek zamanlı canlı görüntülere dünyanın başka yerinden hemen, hızlı ve güvenli şekilde erişim ve izleme imkanı sağlar. Konvansiyonel CCTV ve DVR sistemlerindeki gibi uzaktan izlemek için sunucu ve yazılım zorunluluğu yoktur. İnternetin sağladığı bütün kolaylık ve konfordan doğrudan faydalanmayı sağlar. Video ve ses iletimi için, kameralar ve video kaynakları dışında ilave donanım ve yazılımlar gerektirmez. Daha ekonomik şekilde sistem tasarımı ve kurulumu sağlar. Kurulumu bilgisayar ağlarıyla kolay entegrasyon ve mevcut kaynaklardan faydalanabilme yetenekleri sayesinde IP güvenlik ve gözetim sistemleri konvansiyonel sistemler ile karşılaştırıldığında sistemin bütünü göz önüne alındığında daha düşük sahip olma maliyeti ve daha düşük işletim maliyeti avantajı sağlar. Kablolama zorluğu olan uygulamalarda , 802.11b/g gibi endüstri standartlarında kablosuz dönüşüm ve kullanım kolaylığı ve esnekliği sağlar. Kablosuz network ekipmanları ile geniş alanlı kablosuz video ağlarının kurulumu sağlanabilir. IP kamera veya sunucuları ,tıpkı bir internet sunucusu gibi çalışırken, kendi işlemcisi , işletim sistemi, belleği, web sunucusu, network ara yüzü, sayısal ara giriş/çıkışlar kameraya sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı, çeşitli şartlarda (hareket algılama durumunda, sürekli veya tanımlı zaman aralıklarında )yapılabilmekte, sayısal girişlerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedir. Güvenlik Sistemi İhtiyaçları Internet Üzerinden Bağlantı, Uzaktan gözetim, Uygun Maliyet Yatırım / karşılık, sistem performansı Çoklu gözetleme Düşük kablo maliyeti Düşük kurulum ve bakım maliyeti Yüksek Esneklik ve Mobilite Kabiliyeti gibi avantajları sağlamaktadır.
DSL ve kablosuz networkler ve geniş
alanlarda video gözetleme networkleri için uygun ortam sağlar. Network CCTV
sisteminin esnekliği ,ölçeklenebilirliği, yönetim özellikleri ,kurulum ve bakım
maliyetleri avantajlarından dolayı kullanıcılara yeni olanak sağlarlar.
Kurumsal firmalar ve kamu hizmeti sağlayan birçok işletme ve kurum esneklik ve
web uygulamaları için, konvasyonel analog CCTV ekipmanları yerine network
kameraları( Network CCTV ) kullanmayı tercih ederler. İp kameraların
avantajlarını şöyle bir sıralayalım ;
Artık İp Kamera Kullanmak İçin Çok Sebebiniz Olacak...1- Tekliflerde kolaylık Lens ve adaptör gibi tüm aksesuarlar bir kutu içinde gelmektedir. (IP kameralar pahalı diyenlere duyurulur!)
2- Wireless kablosuz kullanma imkanı mevcuttur. (
3- BNC ve COAXIEL kablonun maliyeti yaklaşık 1 YTL iken IP Kameralar da kullanılan CAT5 ağ kablosu ile daha düşük maliyetler.
4- DVR kart yada DVR server gerektirmez. Birim maliyetler bilhassa kamera sayısı az olduğu zamanlarda gayet düşük oluşmaktadır.
5- Fiber kablo kullanma imkanı ile görüntü taşıma kapasitesi CAT-5 kablo ile maksimum 100 mt iken,
6- Kurulumun inanılmaz kolaylığı sizleride mutlaka şaşırtabilecektir. 10 kameralık sistem altyapı çalışmasından sonra 10 dakikada kurulabilmektedir.
7- Bir kamerayı switch ile çoklanarak birden fazla kullanıcıya aynı anda görüntü ve ses ulaştırılabilmektedir.
8- Laptopunuza kayıt programını kurup birden çok kameranızı uzak noktadan izleyebilir, aynı anda kayıt alabilirsiniz.
DVR kartlı sistemler gibi muhakkak DVR kartın takılı olduğu makineye bağlanmanız zorunlu değildir.
9- Son Sistem Sıkıştırma teknolojileri ile depolamada ve kaynak tüketimi minimum seviyede kalır.
10- IP Kameraların içerisinde RAM ve CPU mevcuttur. Ayrıca bir web server, bir ftp server ve bir de smtp client mevcuttur.
Bazı kameralar PPPoE client olarak ayarlanabilmektedir.
Bu tarz teknolojik özelliklerin yanında IP Kameralar tüm CCTV özelliklerini de bünyelerinde barındırabilirler.
11- IP Kameralarda tüm görüntü kameranın içinde sıkıştırılıp istemciye sıkışmış halde gönderilir.
CCTV sistemlerde ise lens ve sensör aldıkları analog görüntüyü sıkıştırma kartı olan DVR Kart'a gönderir. Kartın sıkıştırması ile görüntü internet üzerinden transfer edilebilir.
Dolayısı ile GÖRÜNTÜ KABLODA SIKIŞMAMIŞ HALDE DOLAŞMAKTADIR. Bundan dolayı IP kamera sistemlerinde kayıtta ve internete aktarılırken performans avantajı bulunur.
12- IP Kameranız internet ağınıza anında entegre olarak, hemen internetten izleme imkanını tek başına size sunabilir.
13- Mevcut bilgisayar ağına switch ile bağlanabilerek ekstra kablolama maliyetini sıfıra indirger.
14- Genişlemesi kolaydır. IP aralığınızın yettiği ve switchteki port sayınız müsade ettiği sürece neredeyse sınırsız sayıda IP Kamera kurabilirsiniz.
15- Uzaktan ve dahili izleme+kayıt sistemlerinde en yeni teknoloji kayıtsız şartsız IP Kameradır.
16- Kullanıcı dostu arayüz sorunsuz kurulumlar ve sıkıntısız kullanım sağlar.
17- Üstün yazılım nitelikleri mevcuttur.
18- İşletme ve bakım maliyeti hiç yok denecek kadar düşüktür.
19- İp Kamera kullanılan bir yerde analog kamera da kullanıp Hybrid cihazlarla görüntüler tek bir cihaza a toplanabilir.
20- İp kameranızın özelliğine göre dilediğiniz her yerden; ister PC üzerinden, ister Laptop üzerinden, ister Cep Telefonunuz, isterseniz de PDA'nızdan sorunsuz, ek bir cihaza-karta ihtiyaç duymadan dahili ve uzaktan izleme imkanı sağlar.
21- Hırsızlığa karşı alarm sisteminizi tetikleme özelliği birçok modelde mevcuttur. Kameralar arka yüzlerinde bir röle ile donatılmış ve bu röleler hareket sensörü ile tetikleme yapabilmektedir.
Bu durumda kameranızı bir P.I.R. dedektör olarak bile rahatlıkla kullanabilirsiniz.
22- Hareket sensörü ile hareket algılama yaptırabilir, algılanacak alanları farklı farklı tanımlayabilirsiniz.
23- Hareket sensörü ile hareket anında kayıt başlatma yapabilmekte ve hatta hareket anının başı ve sonuna 8'er saniyelik önbellek görüntüsünü de ekleyebilmektedirler.
24- İp kameraların özelliklerine göre SD kart girişleri bulunan modellerinde hiçbir donanıma ihtiyaç duymadan ip kameranın üzerinde bulunan SD kartlara kayıt yapabilirler.
Son olarak yazımızda belirttiğim üzere analog sistemlerin yerine ip sistemler tercih edilmektedir. Ve bu seçim için çok sebebimiz vardır.
Yorum Gönder