CCTV SİSTEMİ KURULUMUNDA YAPMANIZ GEREKENLER
CCTV SİSTEMİ KURULACAK ALANIN GENEL KEŞİF PLANI
Sağlıklı bir CCTV sistemi kurulmasının en önemli koşulu imkanlar izin verdiği takdirde sistemin kurulacağı yerde keşif yapabilmektir.bu keşif sırasında aşağıda yer alan sorulara cevap bulmak sağlıklı bir sistem kurulmasını sağlayacaktır.
İZLENECEK ALAN
izlenecek alanın ebatları
kameradan izlenecek objeye olan mesafe
bu sorulara verilecek cevaplar sistemde pan/tilt/zoom ve/veya autodome kamera kullanıp kullanılmayacağını belirleyecektir.
İZLEME DERECESİ
Nasıl bir detay görülmek isteniyor(örn;araç plakası mı okunacak?, sadece araçlar mı izlenecek?,yüz tanımlaması mı yapılacak?,genel olarak mekanda ki kişiler mi izlenecek? Vb.)
Bu sorulara verilecek cevaplar sistemde pant/tilt/zoom ve/veya autodome kamera kullanıp kullanılmayacağını belirleyecektir.
SAHA AYDINLATMASI
izlenecek bütün noktaların ışık seviyelerinin belirlenmesi gereklidir.Bu bilgilerin elde edilmesiyle kamera tipi(S/B yada renkli, yüksek çözünürlük yada standart)belirlenebilecektir.Eğer izlenecek noktalarda yeterli ışık seviyesi yok ise harici aydınlatmaya ihtiyaç duyulacaktır. Bu durumda da hangi tip aydınlatma yapılacağı belirlenmelidir. (standart aydınlatma ürünleri yada infra-red aydınlatma). İnfra-red aydınlatma yapılaması durumunda unutulmamalıdır ki ne kadar uzun mesafe görmek istenirse lamba ışık açılarının da o kadar daralması gerekecektir.
KAMERA YERLEŞİMİ
izlenecek alanları kapsayacak şekilde kamera sayısı belirlenmelidir.Unutulmamalıdır ki ne kadar az kamera kullanırsanız o kadar az detay elde edersiniz.Kamera yerleştireceğiniz ortamı belirleyin. Böylece kaç adet harici kaç adet dahili kamera kullanacağınızı belirleyebilirsiniz.Her zaman kameraları,sokak aydınlatmaları,araba farları,direk güneş ışığı,kontrast görüntülerden koruyacak biçiminde yerleştiriniz.
MONTAJ TİPİ
Kamera montajında gerekebilecek ekip malları önceden belirlemek gereklidir(duvar montaj /tavan montaj/köşe montaj/direk montaj vb.).Mümkün olduğunca standart ürünleri kullanan.Özel ekipmanlar hem maliyeti arttırır hem de temin süresinin gecikmesi açısından işlerimizi aksatabilir.
KAMERA MESAFESİ
Sistemde kullanılacak her bir kameranın merkezi olan mesafesine kuş uçuşu değil,kablo çekim güzergahına göre bulursunuz.Eğer birden fazla izleme merkezi olacak ise ana merkez ile tali merkezler arasında mesafeyi bulunuz.Zorunlu koşullara dikkat ediniz. Örneğin;yüksek voltaj kablolarının,kuvvetli elektromanyetik kaynaklarının yada fiziksel olarak kablo çekimine engellenebileceği yerlere kablo çekmek gerekebilir.
Bütün kameralar şebekenin aynı faz üzerinde mi olacak sorunuz.Tercih edilen aynı fazda olmasıdır.Eğer değilse tekrar kablo çekilebilir mi?Topraklama çok önemlidir.Keşif sırasında mutlaka iyi bir topraklama olup olmadığına dikkat edin gerektiği taktirde ayrıca bir topraklama yapın.
KONTROL ODASI
Sistemde sadece izlememi yapılacak.İzleme ile beraber tüm kameraların kaydı isteniyor mu? Böylece merkezi ünite olarak hangi cihazı kullanılacağı belirlenir.(multipexer,DVR,bilgisayar)Kayıt cihazı özellikleri ise kayıt süresi belirlemelidir( dijital kayıt cihazı, 50,100,200,400,fps kayıt süresi kayıt hızı,gerekiyorsa network ihtiyacı belirlenmeli).Kaç adet monitör kullanılacak belirleyin.Her bir monitörde gözlenecek doğru kamera numaralarını tespit ediniz.
CCTV SİSTEMLERİNİN MONTAJ VE DEVREYE ALINMASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
MONTAJ HAZIRLIĞI
Sistemdeki tüm cihaz beslemeleri aynı fazdan kontrol edilmelidir.
Çekilen tüm koaksiyel kablolar, enerji kabloları varsa data kabloları test edilerek etiketlendirildikleri kontrol edilmelidir.
Beslemelerde nötr toprak gerilimleri ölçülmeli 0,5v;dan daha yüksek gerilimler varsa cihazlara gerilim verilmemeli yada bu konuyla ilgili önlemlerin alınması sağlanmalıdır. topraklama ile ilgilide diğer ölçümlerin yapıldığı ve 0,8'un altında olduğu kontrol edilmelidir
.Koaksiyel kablo DC montajını 15ohm'den daha fazla olmadığı toplam direncin 90ohm'un altında olduğu kontrol edilmelidir.
.Harici veya dahili ortamda kullanılan cihazların ve saha parçaların uygun koruma faktörlü (harici şartlarda minimum ıp65 )muhafazalarda olduğu dikkat edilmelidir.
.Kullanılan kabloların harici veya dahili mekanlarda olmalarına göre uygun seçildiği(harici ortamlarda ise PE kaplı) ve ilgili gerilim düşümü ve empedans kapasitans hesaplarının yapılarak kullanıldığı kontrol edilmelidir.
.Tüm topraklamanın loop mantığıyla bir eş potansiyel getirdiği topraklamalar arasında potansiyel fark bulunmadığı kontrol edilmelidir.
.CCTV sisteminde kullanılan monitörler arası mesafenin 15cm'den fazla olmasına özen gösterilmelidir. kullanılacak CCTV konsolu seçilirken veya planlanırken bu konuya dikkat edilmelidir.
.Özellikle harici mekanlarda monte edilen cihazlar için yıldırımdan ve yüksek gerilimden korunma yolları önceden düşünülmeli ve hem merkez ekipmanları içim hem de uç birimler için besleme veya data izolasyonları uygun ekipmanlar kullanılarak yapılamalıdır.
MONTAJ VE DEVREYE ALMA
.Cihazlar saklama ve gönderi paketlerinden çıkarıldığı zaman paketler hemen atılmamalı cihazlarda bulanabilecek fabrikasyon ve yolda meydana gelecek hususlar düşünülerek tekrar paketlenebilecekleri unutulmamalıdır.
.Cihaz kutularından çıkarılan montaj ve kullanma kılavuzları uygun bir şekilde muhafaza edilmeli ve atılmamalı
.Cihazlar mümkünse monte edilecekleri yerde değil daha uygun koşullarda denenmeli ve test edilmelidir.Örneğin; harici kameraların saha montajları yapılmadan önce merkezde kamerada kullanılacak lens tipine göre ayarları yapılıp test edilmeli muhafaza içine yerleştirilmeli sahada sadece muhafazanım fiziki montajının yapılması şeklinde planlanmalıdır .
.Özellikle entegrasyon uygulamalarında tüm kabloların sistem tarafından otomatik denetlenebilir şekilde kullanıldığı güvenlik sistemi standartlığına uygunluğu kontrol edilmelidir.
.Bina içi uygulamalarda kameraların direk gün ışığı alan bölgelere (pencereler) dik bakmamasına özen gösterilmelidir.
.Bir kameraya lens montajı yapılmadan önce lensin tipine göre kamera üzerinden gerekli ayarlamalar yapılmalıdır.
.Merkez montajlarında sahada gelen RG-11tipi kablolar cihazlara direk bağlantı yapılmayıp f konnektörlerle RG-59 tipi kablolara dönüştürülüp monte edilmeli.
.Rack kabinet içine yapılan cihaz montajlarında bir kamera görüntüsü birden fazla cihazda kullanılacaksa loop-through özelliği olan ve olmayan cihazlar değerlendirilmeli kabin yerleşimi ona göre yapılmalıdır.
.Topraklama ile ilgili üretici firma uyarlarına harfiyen uyulmalıdır gerekliyse ground loop izolatörleri hem görüntü hem enerji kabloları için kullanılmalıdır.
.Sistemde ilgili cihaz yerleşimi planları blok şemasını hazırlanması esas detaylar mutlaka not edilmeli projelerin sisteminin devamlılığı açısından önemi göz ardı edilmemelidir Sistemle ilgili şifreler yetkili kişilerde başkasına verilmemelidir. Tüm cihaz seri numaraları şifre lisan numaraları software numaraları vb. mutlaka not edilmelidir. Devreye alma sırasında karşılaşan problemler sonraki çalışmalara envanter olacakları unutulmadan not edilmelidir. Fabrikasyon ayarlarında yapılan değişikliler not edilmelidir fabrikasyon ayarlarında yapılan değişiklikler mutlaka not edilmelidir. projedeki yerler mutlaka onaylatılmalıdır.
.Kullanılacak BNC RC,11,45 Konnektörler gibi malzemenin iyi kalite olduğu ve bağlantının bağlantının mükemmel yağıldığı kontrol edilmeli sistem arızalarının büyük çoğunluğunun topraklama kablolama bağlantı ve konnektör hatalarından kaynaklandığı unutulmamalıdır.
.Kamera ışık ve focus ayarları hem gündüz hem de gece koşullarında doğru çalışacak şekilde yapılmalı her iki koşulda görülmeden ayarlanmaların bitmeyeceği bilinmelidir. Kamera netlik ayarları yapılırken ışık ayarları gündüz focus ayarları gece yapılmalıdır. ayarlamalar tamamlandıktan sonra gerekli vida sabitleme işlemleri unutulmamalı kamera yön ayarları yetkili kişilere onaylatılmalıdır.
SİSTEM TESLİMİ
.Tüketiciye verilmek üzere basit kullanma ve arızalanma ilk müdahale talimatları hazırlanmalı (Türkçe veya İngilizce) ve kullanıcıya imza karşılığında teslim edilmelidir.
Kullanıcıların bilmesi gerekli detaylar uygulamalı olarak gösterilmeli Eğitime katılanlara eğitim katılım formu imzalanmalıdır.
.Sistem teslim formu düzenlenmeli bu form ile birlikte tüm cihaz dokümanları alt yapı projeleri sistem cihazları listesi imzalı olarak teslim edilmelidir.
LENS SEÇİM KRİTERLERİ
CCTV sistemlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında doğru lens seçimi gelmektedir. İzlenmesi gereken kamerada kameranın görmesi gerekir.olan alana uygun bir açıdan ve iriste lens seçilmemesi sistemin verimli çalışmasını engelleyecektir. Keşif yapılan alanda aşağıdaki kriterlere dikkat etmek doğru lens seçimini sağlayacaktır.
.Kameranın yerleştireceği yer ile görülmesi istenen obje veya alan arasındaki mesafe bulunmaktadır. Bu mesafeden yola çıkarak ve lens ölçüm tablosu yada lens ölçer kullanarak (LENS CALCULATOR) doğru açılı lens bulunabilir.(2.8mm/4mm/6mmvb) aynı yada küçük olmalıdır. Örneğin ;1/3"kamera ile 1/3"veya 1/2" lens kullanılabilir. 1/2" kamera ile 1/3" lens kullanılmaz.
.Oto iris lens kullanılması durumunda sistemde kullanılacak kameranın herhangi tip lensi sürebildiği kontrol edilmelidir. Örneğin;sadece video Drive lens sürebilen kamera ile DC Drive lens sürebilen kamera ile DC Drive lensi çalıştıramazsınız
.Kamerayı yerleştireceğimiz alandaki ışık değişimlerine uygun iriste lens seçilmelidir. Örneğin; kamera harici bir ortamda kullanılıyorsa oto iris lens dahili bir ortamda devamlı aynı ışık şiddeti bulunan bir yede kullanılıyorsa oto iris lens ,dahili bir ortamda devamlı aynı ışık şiddeti bulunan bir yerde kullanılıyorsa sabit iris lens vb
.Kamera mümkün olduğu kadar pencereye ters biçimde yerleştirilmelidir. Pencereye bakması zorunlu olduğu hallerde mutlaka oto iris lens kullanılmalıdır.
.Harici ortamlarda kullanılacak kameraların yerleştirilmesinde alanın güneşin doğuşu ve batışı yönleri bularak mümkün olduğunca kameraların bu yönlere zıt noktalara yerleştirilmesi gerekir. Güneş ışığının direk lense gelmesi durumunda görüntü elde etmek zorlaşır.
YAPILACAK İZLEMEYE GÖRE LENS SEÇİMİ
Genel görüş: Tüm alan sadece neler olduğu görmek için izleniyorsa mümkün olduğunca geniş açılı lens kullanılmalıdır.
Yakın görüş:Olaylar daha detaylı görülmek isteniyorsa daha dar açılı bir lens kullanılmalı geniş görüşten vazgeçilmeli yada kamera sayısı artırılmalıdır.
Tanımlama amaçlı: Amaç suçun ve suçlunun tam olarak tespitiyle riskin yüksek olduğu bölgeye yakın kamera ve dar açılı lens kullanılmalı genel görüşü kameralarla desteklenmeli yada motor zoom lensler kullanılmalıdır.
LENS TİPLERİ
SABİT FOCUS MANUAL
Bunlar en basit lenslerdir ve farklı boylarda CCD’ler için farklı focal uzunlukta tipleri mevcuttur.(1/31,1/2",2/3",1") Genellikle manual iris ayarlarına sahiptirler ama bazı ucuz tipleri iris ayarına sahip değildir. Focus ayarlaması ayrıca manual yapılır. Bu lensler dahili mekan uygulamalarında kullanılır.
OTO İRİS SABİT FOCUS
Genellikle harici mekan uygulamalarında ışık değişimlerinin manual olarak suspanse edilmeyeceği yerlerde kullanılır. İki temel tip oto _iris mevcuttur.
VARIFOCAL
Bu lensler iki farlı focal uzunluk arsında ayarlanabilir (geniş ve dar) Zoom lenslerin aksine focal uzunluk değiştirildiğinde netlik ayarının tekrar yapılması gereklidir. Bu lenslerin manual yada oto- iris tipleri mevcuttur.
PİNHOLE
En temel karakteristikleri çok küçük ön taraf ebatlarına sahip olmalıdır (yaklaşık 2-3mm) Gizli kamera uygulamalarında kullanılır. Ayrıca çok küçük ebatlarda ürün kullanımı gerektiren endüstriyel uygulamalar için.İdealdir. Geniş yada dar açılarda manual yada oto- iris özelliklede olabilirler.
ASPHERICAL
Aynı odak uzaklığındaki normal lenslere göre (spherical)daha etkili algılama alanı ile daha keskin resim oluşturma yeteneğine sahiptirler. İleri düzey hassasiyet uygulamalarda kullanılır.
MANUAL ZOOM
Bu lenslerde ayar yapmak mümkündür. Zoom (focal uzunluk) iris ve focus bilimsel uygulamalarda ve yakın mesafelerde kullanılır.
MOTOR ZOOM
Genellikle oto-iris ve motorize zoom ve focus özelliklerine sahiptirler. Her üç parametrede (zoom, focus)uzaktan bir kontrol kilidi ile kontrol edilebilir. Aynı zamanda focus ve zoom için preset değerlere sahip modellerle mevcuttur.
LENS PARAMETRELERİ
LENS FORMATI
Genel olarak CCTV kameralarda kullanılan dört temel lens formatı mevcuttur. Bunlar 1",2/3",1/2",1/3", Bu ölçüler sensör ebatlarını işaret etmektedir. İlave olarak 1/4" ve1/5",formatları da piyasaya sunulmuştur.
Belirli bir formatta üretilmiş lens daha küçük formatlı bir kamera için kullanılabilr, tersi doğru değildir.
FOCAL UZAKLIK
Herhangi bir objeden lense gelen ışınlar optik eksendeki bir noktaya focal nokta (odak noktası) denir. Bir lens iki odak noktasına sahiptir. birincil ve ikincil noktadan kameraya olan mesafeye lensin odak uzaklığı denir.
GÖRÜŞ AÇICI
Bir lensin görüş açısı odak uzaklığı ve sensör formatına bağlıdır. Belirli bir odak uzaklığı için büyük formatlı lens büyük görüş açısına sahiptir.
AÇIKLIK ORANI (F-STOP)
Efektif görme ebatlı (iris açıklığı) ile lensin odak uzaklığı arsındaki uzaklık f- no yada f- stop ile belirtilir ve kamera- lens kompozisyonunun ışık geçirgenliği belirler F-stop değeri küçüldükçe kamera daha fazla ışık alabilir. başka bir ifadeyle daha az ışığa ihtiyaç duyar Örneğin; ışık geçirgenliği f:1/3 olan lens, f:1/8 olana göre daha fazla ışık alabilir. dolayısıyla daha küçük lux değerinde bir ışık görüntü oluşturulabilir.
ALT YAPI PLANLAMASI
Alt yapı planlaması diğer tüm aşamalar kadar önemli ve sistemin sağlıklı çalışması için ayarlığı önem taşımaktadır.Genel olarak bakacak olursak;
Besleme : Tüm sistemin tek kaynaktan beslenmesine özen gösterilmeli, farklı kaynaklardan beslenecek ise faz farkı oluşumu engellenmelidir.Kablo kesit hesabı yapılırken mutlaka verilen tolerans değerinde gerilim düşümü hesabı yapılmalıdır.
Data kabloları : Analog veya dijital, bilginin hangi tip kablo ne kadar mesafeyle ileteceğini önceden bilinmesi ve o çerçevede kodlama planının oluşturulması gerekir. Kablo mesafesinin yetmediği durumlarda fiberoptik kablo tercih edilmelidir.
Topraklama : en son hazırlanan topraklama yönetmenliğine uygun topraklamanın yapılıp yapılmadığı kontrol edilmeli, eğer topraklamada problem var ise profesyonel firmaların desteği aranmalıdır.Kurulan sistemin her noktasında teslim genel topraklaması ile bağlantı yapılmalıdır.
Aşırı gerilimden korunma : Öncelikle şart topraklamanın iyi olmasıdır.Ancak özellikle merkez ekipmanlarının besleme ve data girişlerinin korunması amacıyla özel konnektörler kullanılması tavsiye edilmelidir.
ELEKTRONİK GÜVENLİK SİSTEMLERİNDE TOPRAKLAMA
Elektronik Güvenlik sistemlerinde çok önemli olan bir noktada topraklama sorunudur.Topraklama aslında tüm elektrik donanım olan yerlerde gerekli olan tesisattır.Ancak masrafı aza indirmek için topraklama hattından kaçınılır genel ise yurt dışındaki tesisatların %15'i topraklama hattına sahiptir.
Topraklama nötr ile karıştırılmamalıdır,nötr her hangi bir elektriksel cihazın çalışması için gerekli olan negatif şebeke ucundur.Topraklama hattı ise tesisata sonradan ilave edilen bir kablonun hatlara paralel olarak toprağa 60x60cm karesi bir levha ile sonlandırılan hattır.Yukarıda belirttiğimiz gibi %15 ' lik bir topraklama hattı mevcuttur. Genel olarak yok denecek kadar az bulunan tesisattır. CCTV sisteminde çok önemle vurgulana ve uyulması gereken altın kuraldır.
TOPRAKLAMA TESİSATI NASIL YAPILIR
Topraklama için binaya yakın olan bir toprak alan seçilir Bu toprak alanın nemli toprak olasında yarar vardır. 60x60cm karesi ebatını bir bakır levha ortalama 2,5 veya 3mm kalınlığında bir bakır kaynağı ile bağlanır bakır levha 1,5 veya 2,3 metrelik bir derinliğe gömülür ve daha önceden bağlanmış olan kablo tesisatına üçüncü bir hat olarak ilave edilir.
TOPRAKLAMA NE İŞE YARAR (DİREKT KORUMA)
Topraklama şebekeden cihazların gövdesine direkt olarak bağlanır.Bundan dolayı herhangi bir cihazdan kaçak olduğu zaman insanları çarpmaz.Çünkü elektrik akımı devreyi insanlar üzerinden toprağa değil mevcut olan topraklama hattından toprağa akar .Açıkçası devreyi insan üzerinden değil,topraklama üzerinden tamamlar.Cihazlar gerek radyo dalgalarından gerekse kaçak elektrikten dolayı arızalanmazlar çünkü topraklama sayesinde ekranlanmış olurlar.
EN DİREKT KORUMA (DOLAYLI KORUMA )
Binada bulunan herhangi bir arıza direkt olarak (sigortalar artmamışsa)trafoya zarar verebilir.Oysa topraklama bulunan yerlerde ise pozitif elektronlar topraklama hattında toprağa gideceğinden dolayı trafo kurtarılmış olur.
TOPRAKLAMANIN KONTROLÜ
Topraklama ile beraber şebeke hattımızdan üç kat kablomuz vardır.Bunlar;
Faz/nötr/toprak
Faz :Kontrol kalemimizle dokunduğumuzda kalemimizin nen lambasını yakan uçtur.
Nötr :Bütün şebekelerde çekili olan genelde çıplak izolesiz teldir.
Toprak :Bahsettiğimiz binamız veya alanımıza çektiğimiz ve direkt toprağa levha ile ulaştırdığımız hattır.
sağlıklı topraklama yaptığımızı ölçü aletlerimizle AC voltajı kademesinde nötr ile toprak arasına max. 0,8-0,9V ölçtüğümüz zaman anlarız.Yaklaşık 0,5 V mükemmeldir. 1V yukarısı ise hatta kaçak olduğunu belirtir.
KAÇAĞIN KONTROLÜ
Hatta çalışan cihazlardan kaynaklanır eğer kaçağa sebep oluyorsa o cihaz kontrol edilmelidir.Örneğin AC15V ise oturduğumuz salonun topraklama kaçağı mutfaktaki buzdolabından olabilir.
TOPRAKLAMANIN UYGULANIŞI
Buralara kadar genel olanlardan bahsettik.Sistemde yukarıda bahsettiğimiz koşullarda topraklama hattı varsa problem yok demektir.Eğer topraklama yok ise MUTLAKA yapılmalıdır ki ileride karşılaşılabilecek sistem sorunları minimuma indirgenmiş olsun.Kısaca topraktaki bakır levhadan gelen kablo, kullandığımız şebeke tesisatına ilave edilerek, topraklanmış olur (prizlerin topraklı olmasına dikkat ediniz).
Hazır olan topraklama hattı çekilmiş (topraklı) prizlere daha önceden topraklama gereksinimi duyulmuş olan cihazlar prize takıldığı andan itibaren topraklanmış olur .Bu cihazlar üretici firma tarafından fişleri topraklama sistemine hazır bir şekilde bulunmaktadır.Topraklama yapılmamış sistemlerde, cihazlarda voltajla ilgili meydana gelebilecek arızalar garanti kapsamı dışında tutulmaktadır.Dolayısı ile topraklamanın önemi burada da kendini başka bir niteliği ile göstermektedir.
ELEKTRONİK GÜVENLİK UYGULAMALARINDA KABLO SEÇİMİ VE ÇEKİMİ KRİTERLERİ GENEL ESASLAR
.Zayıf akım sistemleri içinde tanımlanabilecek güvenlik sistemleri kabloları yüksek gerilim kablolarına uzak tutulmalıdır.
.Güvenlik kabloları çekilmeme imkanları uygun olarak, kablo kanalları içine geçirilmeli ve özellikle dış mekanlarda metal malzemelerden yapılmış kanallar topraklanmalıdır.
.Güvenlik kabloları özellikle koaksiyel kabloların ek yapılmaksızın çekilmesi çok önemlidir.Mutlaka ek yapmak gerektiğinde F kollektörler kullanılmalıdır.
.Güvenlik sistemlerinde kabloların sistem tarafından sürekli denetleniyor olması gereklidir.
.Kullanılan kablonun kalitesi ekranlanmasının iyi olması taşınan sinyalin iyi olmasına eşittir.Güvenlik sistemi kablolarının çekilmesi esnasında kablo makaraları ortalarında çekilmeyip kablo kanallarını kendi eksenlerinde çevrilmesi sağlanmalıdır.Kabloların kangal ortalarından çekilmesi kablo ekranlarının aralarının açılmasına neden olduğu için taşınan sinyalin ekranlama özelliğinde zayıflamalara neden olmaktadır.
.Kabloların sahada çekilmelere esnasında yüksek akım çeken cihazlar ve bunların kablolarının yakınlarından geçmesi söz konusu olduğundan çelik spareller içinden geçirilmesi ve bu çelik spareller topraklanmalıdır.
.Kullanılan kablolar harici veya dahili mekanlarda olmalarına göre uygun seçilmeli (harici ortamlarda ise polietilen kılıflı vb.)ve ilgili gerilim düşümü ve enpedas, kapasitans hesapları yapılarak kullanılmalıdır.
.Çekilen tüm kablolar mutlaka test edilerek etiketlendirilmelidir.
CCTV (KAPALI DEVRE TELEVİZYON ) SİSTEMİ KABLO KRİTERLERİ
CCTV sistemi uygulamalarında kablolama, kamera mesafesine göre değişmektedir.
Koaksiyel kablo kullanımı :
mesafe kablo tipi dahili ortam harici ortam
250mt'y kadar RG59U6 RG59U6P
500 mt'^y kadar RG6-U6 RG6U6P
750 mt'y kadar RG11-U6 RG11U6P
.Kullanılan koaksiyel kablonun %93'ü veya daha iyi bir örtü sağlayacak şekilde bakır örgülü bir kılıfa sahip olması gereklidir.
.Ana iletkenin %100 bakır olması en iyi durumdur .
.RG59-U kablo kullanılıcaksa 250m'd 15 ohm, RG11-U kablo kullanılıyorsa 250m'd 6 ohm DC dirence sahip veya daha iyi olmalıdır.
.Daha uzun mesafeler için video kuvvetlendirici ekipmanlar kullanılabilir veya fiberoptik kablo kullanımı değerlendirilmelidir.
.Kameralarda elde edilen görüntünün iletimi sırasında, kablonun örgü ekranının 0( sıfır ) referansı olarak kullanıldığı dolayısıyla iyi yapılmayan topraklamalardan kaynaklanan potansiyel farkların ground loopları sebep olacağı ve görüntü kalitesinin düşeceği göz önünde bulundurularak topraklamaya gereken hassasiyet gösterilmelidir.
ENERJİ KABLOSU KULLANIMI :
CCTV sisteminde kullanılacak enerji kabloları seçilirken harici mekanlarda en az “NNY”, dahili mekanlarda en az “TTR” kablo standartlarına uygun kablolar kullanılmalıdır.
CCTV sisteminde şebeke frekansının cihazlar tarafından referans olarak kullanıldığı unutulmamalı tüm cihazların aynı fazdan beslenmesi temin edilmelidir.
Tüm sistemin aynı merkezden kontrol edilmesini sağlamak ve farklı şebekelerden kaynaklanan problemleri minimize etmek amacıyla tüm sistemin iyi topraklama değerlerine sahip tek bir merkezden yapılması en sağlıklı neticeleri verecektir.